AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

İstanbul-Muş seferini yapan uçaktaki bir arızaya ilişkin


              TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Bakanı Sayın Binali YILDIRIM tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 29.02.2008

       

                                    Akif EKİCİ

                               Gaziantep Milletvekili

25.02.2008 tarihinde ŞYnın İstanbul-Muş seferini yapan “Marmaris” isimli uçağı, 82 yolcusuyla birlikte Muşa indiğinde kapısının “yırtık”  olduğu anlaşılmıştır.  Yırtılmanın, Atatürk Havalimanında meydana geldiği belirtilirken, uçuş güvenliği tehlikesi düşüncesi ile dönüş seferinden vazgeçilmiştir.

Uçuşlarda kontrolleri yapan personellerin ihmali, geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkartabilir. Bu olay; uçak ile yolculuk yapmayı düşünen insanlarımızın aklına, yolcular ölseydi de ondan sonra mı gerekli tedbirler alınacaktı? şeklinde sorular getirmektedir. Son dönemlerdeki uçak kazaları, gerekli hassasiyetin gösterilmemesi vatandaşlarımızı, uçağa binmekten korkar hale getirmiştir.

1. Uçak, havalanmadan önce gerekli inceleme neden dikkatli bir şekilde yapılmadı? Gerekli inceleme yapıldı ise neden “yırtık” kapı ile uçuş gerçekleştirildi?
2. Bu ihmalin sorumluları kimlerdir? Bu sorumlular hakkında şuana kadar herhangi bir yasal işlem yapıldı mı?
3. Son dönemlerdeki havayolu, demiryolu ve karayollarındaki trafik kazalarını göz önünde bulundurursak; Ulaştırma Bakanlığının “Ulaştırmayla yakından ilgilenmediği ortaya çıkıyor. Siz, bu görüşe katılıyor musunuz?