AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Yeşil kart verilen kişilere ilişkin



TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

  Aşağıdaki sorularımın sağlık bakanı Sayın Recep AKDAĞ tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 03.10.2007

 

                                  

 

                                           Akif EKİCİ

                                        Gaziantep Milletvekili

 

Herhangi bir sosyal ve sağlık güvenlik kuruluşuna bağlı olmayan ve aldığı hizmetin bedelini kendiliğinden ödeyemeyenler ile ilgili 1992 yılında çıkarılan 3816 sayılı “ödeme gücü olmayan vatandaşların tedavi giderlerinin yeşil kart verilerek devlet tarafından karşılanması” hakkında kanun çıkartılarak uygulamaya konulmuştur.

      

Türkiyede kesin rakamlar bilinmemekle beraber 31.08.2007 itibariyle 14.030.969 kişinin yeşil kartlı olduğu tahmin ediliyor. 22 Temmuz seçimleri öncesinde kişilere yeşil kart düzenlenmesinde büyük artış olmuştur. Seçimlerden sonra otomatik vize sistemini gerekçe göstererek çok sayıda yeşil kart iptal edilmiştir. Seçimden önce artışın, seçimden sonra iptallerin olması dikkat çekicidir.
1. Seçimden önce halkta fakirleşme arttı mı, yoksa siyasi oy avcılığı için mi gelişi güzel yeşil kart verildi? Yeşil kart verilenler hak ederek almışlarsa neden iptal yöntemine gidiliyor, hak etmemişlerse neden verildi?
2. 22 Temmuz seçimlerinden önce yanlış ve hatalı yeşil kart veren yöneticiler hakkında takibat yaptırmayı düşünüyor musunuz?
3. Yeşil kart için müracaat edenlerin durumlarıyla ilgili ciddi bir araştırma yapılıyor mu? Karne verildikten sonra hangi araklıklarla ve kimler tarafından kişinin maddi durumu takip ediliyor?