AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

İsviçre'de varlıkları bulunan gizli Türk zenginlerine ilişkin



               TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 03.02.2010


Saygılarımla.

 

 

                                      Akif EKİCİ

                                 Gaziantep Milletvekili

 

Hackerların İsviçre finans sistemine girdiği ve İsviçre bankalarında mevduatı bulunan gizli zenginlerin hesap bilgilerine ulaştığı, bu bilgilerden Almanlara ait olanları satmak üzere Alman Maliye Bakanlığı ile temasa geçtiğine ilişkin bilgiler basında genişçe yer bulmuştur.


Diğer yandan gizli Türk zenginlerin başta İsviçre olmak üzere yurtdışındaki 100 milyar dolara varan varlıklarını Türkiyeye getirmek üzere “Varlık Barışı” uygulaması yürürlüğe sokulsa da tahmin edilen başarı yakalanamamış, süresinin uzatılmasına rağmen Türkiyeye gelen miktar tahminlerin çok altında kalmıştır.


Konuyla ilgili olarak;


1. Sayın Maliye Bakanının yurtdışında varlıkları olan Türk vatandaşlarını sık sık “çember daralıyor” şeklinde uyarmasının nedeni nedir? Yurt dışında varlıkları olan gizli Türk zenginleri bilinmekte midir? Bu bilgiler nasıl edinilmiştir?


2. Sayın Maliye Bakanının gizli zenginlere yaptığı “çember daralıyor” uyarısını Hackerların Türk Hükümeti ile de temasa geçtiği şeklinde yorumlayanlar haklı mıdır?


3. İsviçre finans sistemine girerek mevduat sahiplerinin bilgilerine ulaşan Hackerlar Türkiye ile de bağlantıya geçtiler mi? Geçtiler ise, bu bilgileri ne kadara satmayı teklif ettiler? Bu teklife Türkiyenin cevabı ne oldu?


4. İsviçre bankalarında kaç gizli Türk zenginin varlığı bulunmaktadır? Bu varlıkların toplam değeri nedir? Bu varlıklarla kaçırılan vergi miktarı ne kadardır?