AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Sosyal Güvenlik Kurumunun işitme cihazları alımına ilişkin

          
               TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Recep AKDAĞ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 15.04.2008


                                             
Akif EKİCİ
                                        Gaziantep Milletvekili


3 milyon işitme engellinin bulunduğu Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun uygulama tebliğini dört yıldır yenilememesi yüzünden teknolojideki son gelişmelere rağmen işitme engelli sigortalılar üretimden kalkmış, depolarda bekleyen, çağ dışı ilkel cihazları kullanmaya mahkum ediliyor.

Yapılan araştırmaya göre, 70 milyonluk Türkiye'de 8 milyon engelli bulunuyor. Bunlardan 3 milyonunu işitme engelliler oluşturmakta. Bu engellilerden 2 milyonunun cihaz kullanması gerekmekte. Bu da yılllık 100 bin adet gibi bir pazar demek. Bunun rakamsal anlamı 80 milyon YTL demektir.

Ayrıca işitme cihazı tedbir olarak da kullanılmaktadır. İşitme cihazı kullanımı, işitme duyusunun tamamen kaybedilmesini önlemekte ve bu yolla da birçok engelli 22 bin doları bulan ameliyat masraflarını ödemekten kurtulmaktadır.

1. Böyle önemli bir işlevi olan işitme cihazlarının Türkiye'de pazarlanmasını sağlayan 25'e yakın firma varken, sosyal güvenlik kurumu neden hala 8 firmanın işal ettiği eski teknoloji ürünlerini kullanmaktadır?
2. Sosyal Güvelik Kurumu, izin verdiği ürünlerin üretiminin durdurulduğunu ve yeni modellerin çıktığını biliyor mu?
3. Bu alanda bu yetki Sosyal Güvelik Kurumunda bulunmakta, fakat kurum yeni tebliği hazırlamadığı için 4 yıl önce hazırlanan tebliğe uygun hareket edilmektedir. Böyle hassas bir konuda, neden yeni bir tebliğ hazırlanmıyor ya da yeni bir yetkilendirme yapılmıyor?
4. Uygulamadan dolayı, bu cihazlar için müracaatı bulunup mağdur olan kişi sayısı biliniyor mu?