AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Başbakan'ın öğrencileri "adaplı olmaya" davet etmesine ilişkin

           
            TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 13.08.2009


Saygılarımla.

 

 

                                     Akif EKİCİ

                                Gaziantep Milletvekili

 

YÖK'ün üniversitelerin ikinci öğretimler için istediği yüzde 500'e varan zam oranlarına tepki gösteren gençler Başbakan tarafından “adaba” davet edilmiş, Başbakanın bu sözleri de kamuoyundan büyük bir tepki almıştır.


Bu, 7 yıllık iktidarı boyunca AKP hükümetinin, toplumdaki muhalif seslere karşı bakış açısını ortaya koyan son olaydır. Daha önce de muhalif sesler boykot çağrılarıyla, yüklü vergi cezalarıyla, yersiz suçlamalarla, tartaklamalar ve gözaltılarla susturulmak istenmiştir. Aynı şekilde AKP ideolojisi ile ters düşen eylem ve söylemlerde bulunan basın ve yargı çevresinden pek çok kişi çeşitli yollarla sindirilmeye çalışılmıştır. Muhalefet yani “iktidarın, eylem ve söylemlerinin tartışılması, eleştirilmesi” demokrasinin olmazsa olmaz koşuludur. Bu durumda, bulunduğu her platformda demokrasiden bahseden Başbakanın “muhalefetsiz bir demokrasi”yi nasıl sürdüreceği merak konusudur.


Konuyla ilgili olarak;


1. 2002-2009 yılları arasında öğrenim harcını ödeyemediği için kaydını donduran ve okuduğu fakülte ile ilişiği kesilen öğrenci sayısı nedir?


2. Küresel ekonomik krizin derinden etkilediği ülkemizde, üniversite harçlarına yüzde 500 dolaylarında zam yapılması isteğini protesto etmek öğrencilerin veya ailelerin en doğal hakkı değil midir?


3. Geçtiğimiz yıl öğrenim giderlerini ve harçlarını karşılayamadığı için birçok öğrencinin öğrenimini yarıda kestiği de göz önünde bulundurulduğunda, harçlara yüzde 500 zam yapma isteği “adaplı” bir şekilde nasıl eleştirilebilirdi?


4. AKP hükümetine göre, muhalif seslerin olmadığı bir demokratik rejim mümkün müdür? Eğer değil ise, iktidarın muhalif sesleri yok etmek için giriştiği eylemlerin amacı nedir?