AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

TOKİ'den ev alanların yaşadıkları ödeme zorluklarına ilişkin

        
          TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip   ERDOĞAN tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda gereğini saygılarımla   arz ederim. 03.06.2009    

 

 

                                         Akif EKİCİ

                                   Gaziantep Milletvekili

 

Toplu Konut İdaresinden (TOKİ) konut alan binlerce vatandaş, ekonomik kriz nedeniyle taksitleri ödeyemeyince, hayallerindeki eve sahip olamadan bunları iade etmek zorunda kaldı. İade edenlerin yüzde 70ten fazlası,ödeme güçlüğü sebebiyle iade edildiği   belirtiliyor.


Seçim meydanlarında, açılışlarda ve bir çok defa kamuoyuna yaptığınız   açıklamalarınızda, TOKİ   vasıtasıyla şu kadar kişiyi ev sahibi yaptık, bu rakam 500 bini bulacak şeklindeki açıklamalarınız gerçekle çelişmektedir. TOKİnin 2008 yılından itibaren sattığı ve çoğu sosyal konut projelerinde yoğunlaşması ile iadelerin   ödeme güçlüğü nedeniyle son 6 ay içinde yüzde 70lere vardığı söylenmektedir.


TOKİnin sosyal konut projelerinden daire alan vatandaşlar taksitlerinin yüksek olduğunu ve her altı ayda bir memur maaşına endeksli olarak artan taksitleri ödemekte zorlandıklarını belirtiyorlar. Taksitlerini ödemek için bankalardan tüketici kredisi kullanan TOKİ mağdurları “Borçla borç ödüyoruz.Bir süre sonra   ödeyemez duruma gelince, kapımıza icra dayanıyor. Sevinçle aldığımız konutları daha sonra geri iade etmek zorunda kaldık” diyorlar. Bu durumda ;

 

Sorular;

 

1. TOKİ mağdurları, ekonomik krizle birlikte perişan olduklarını hükümetin kendilerine sahip çıkmasını ve bankalara olan borçlarını ödeyebilmeleri için Halk ve Ziraat Bankasından,yeniden yapılandırma istemektedirler.TOKİ mağdurları için bankalar nezdinde bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?

 

2. Konut alanlar, ilk bir yıl içinde devir de yapamadıklarını, bankalara ödenemeyen taksitler içinde aylık yüksek faiz uygulandığını, borçlarının her ay katlandığını dile getiriyorlar. Konutun iadesi halinde bile yatırılan peşinat ve   ödenen taksitlerin tamamını aracı bankanın geri vermediğini,alınan komisyon ve dosya masraflarına el konulduğu belirtiliyor.TOKİ mağdurlarının bu tür sorunlarına el atmayı düşünüyor musunuz?

 

3. TOKİden konut alan aynı apartmanın dördüncü katı ile beşinci katı arasında, cepheleride aynı olmasına rağmen 200 milyon lira fiyat farkı bulunuyor. Tek kat arasındaki fiyat farkını normal buluyor musunuz?

 

4. TOKİnin,Ankarada 2009 mayıs ayı ortalama taksit miktarı 950 bin liradır. Bu kriz ortamında, orta gelirli bir vatandaşın ödediği bu rakam yüksek değil midir?

 

5. TOKİ projelerinin tamamına yakını sözleşme tarihinden yaklaşık 12 ay sonra teslim ediliyor.Teslimi geç yapılan konutların hak sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi için ne yapmayı düşünüyorsunuz?

 

6. 2008 yılından bugüne kadar ne kadar sosyal   ve üst gelir grubu konutu satıldı. Borcunu ödeyemeyen ve iade edilen konut sayısı kaçtır?