AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Pamuk üretimindeki düşüşe ilişkin


         
           TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda gereğini arz ederim.


Saygılarımla. 06.05.2009

 

                                   

 

                                      Akif EKİCİ

                                    Gaziantep Milletvekili

 

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı Raporuna göre, Türkiyede üretimi bu yıl 400 bin tona düşeceği belirtilen pamukta, ekili arazilerde 300 bin hektara gerileyeceği belirtiliyor. 2009 yılındaki bu düşüşle birlikte pamuk üretimi üç yıl üst üste gerilemiş olacak ve 1995den bu yana görülen en düşük seviyeye inecek.


Türkiyede üretilen ve “Beyaz Altın” olarak adlandırılan pamuğun hâlâ Amerikanın pamuk ihracatını karşılayan ikinci büyük pazar olduğu da bilinmektedir.

         

Konuyla ilgili olarak,

 

1. Pamuk üretiminin düşme sebebi kış yağışlarının uzun sürmesi, yerin ekim için tava ulaşmaması, toprak ısısının uygun olmaması, üretici için bir dezavantaj olduğu biliniyor. Sizce son üç yıldır üretimin düşük çıkmasının sebebi nedir?

 

2. Yukarıda sayılan nedenlerle pamuk ekmekten uzaklaşan çiftçiyi tekrar pamuk ekmeye teşvik etmek için alınan tedbirler nelerdir?


3. ABD dışında hangi ülkelere, ne kadar pamuk ihracatımız vardır? Pamukta işalatımız var mı, varsa hangi ülkelerden ne miktardır?


4. Üreticinin pamuk ekmekten uzaklaşmasının sebebi satış fiyatının düşük olması mıdır?