AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Yüksek vergi oranları nedeniyle kaçak içki üretiminin arttığı iddialarına ilişkin


              TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.


Saygılarımla. 09.04.2009

 

                                        Akif EKİCİ

                                   Gaziantep Milletvekili

 

Ülkemizde son aylarda kaçak içki nedeniyle yaşamını yitiren vatandaşlarımız ve turistler hem ulusal hem de uluslararası basında geniş yankı bulmaktadır. Kamuoyunda büyük üzüntüye neden olan bu olayların, alkollü içeceklerdeki yüksek vergi oranları ve gıda fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle merdiven altı adıyla tabir edilen yerlerde kaçak içki ve gıda üretiminin artması sonucu ortaya çıktığı iddiaları her geçen gün daha da yüksek sesle ifade edilmektedir.


Fiyat artışları ve yüksek vergiler gıda ve alkolde Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliklerine uygun olmayan ürünlerin piyasaya sürülmesi için uygun ortam oluşturmakta, ucuza piyasaya sürülen kaçak ve sağlık açısından uygun olmayan ürünler beraberinde insan hayatını tehlikeye sokacak boyutlara varan ciddi tehlikelere yol açmaktadır.


Konuyla ilgili olarak;

 

1. Alkoldeki yüksek vergi oranları nedeniyle kaçak içki üretiminin artması ve bu nedenle insanların hayatını kaybetmesini de göz önüne alarak, alkollü içeceklere uygulanan vergiler konusunda yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?


2. Alkollü içeceklere ülkemizde uygulanan vergiler ve oranları nelerdir? Bu vergilerin AB ülkelerindeki oranları nedir? Alkollü içeceklere uygulanan aşırı vergi nedeniyle turizmde uğradığımız zararın boyutları nelerdir?


3. Alkollü içeceklere uygulanan yüksek vergiler nedeniyle, merdiven altı denilen kaçak içki üretimindeki artış miktarı nedir? Kaçak üretim nedeniyle ülkemizin uğradığı vergi kaybı ne kadardır?


4. Bu sektöre uygulanan vergiler nedeniyle yaşanan olumsuzluklar ortadayken, hükümetin bu konudaki ısrarı dünya görüşünden mi kaynaklanmaktadır? Bu durum devlet yönetimi ciddiyetiyle bağdaşır mı?


5. Gıda üretiminde yaygınlaşan sağlıksız ve kaçak gıda üretimini engellemek için alınan tedbirler nelerdir?


6. Dünyada ve ülkemizde hızla artan gıda fiyatlarını da dikkate alarak, bu güne kadar ne tür somut önlemler aldınız?