AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

Bolu'da düşen ambulans helikopterin ihalesine ilişkin

               TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Recep Akdağ tarafından yazılı olarak cevaplanmasını arz ederim.


Saygılarımla. 03.02.2009

 

 

                                             Akif EKİCİ

                                        Gaziantep Milletvekili

 

Boluda meydana gelen ve iki pilotun ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasından sonra, düşen helikopterin kiralama ihalesiyle ilgili çeşitli iddialar medyada geniş yer bulmuş, kamuoyunun da tepkisine neden olmuştur.

 

Konuyla ilgili olarak;

 

1. Bolu'da düşen ambulans helikopterin de içinde bulunduğu “17 Adet Helikopter Ambulans Kiralanması” ihalesi hangi şirkete ne kadar bedelle verilmiştir? Helikopterler ne kadar süreliğine kiralanmıştır? Aylık kira bedelleri nedir? Ambulans helikopterler dışında hangi hizmetler kiralanmıştır? Bunların bedelleri nedir?


2.
Neden söz konusu ambulans helikopterleri satın almak yerine kiralama yoluna gidilmiştir? Ambulans helikopter ihalesine, doktor ve sağlık personeli hizmetinin de dâhil edilmesinin nedeni nedir? Türkiyede bu konuda yetişmiş personel ihtiyacı var mıdır?


3.
İhaleye katılan Gökçen firmasının sadece uçak bölümüne teklif vermesi nedeniyle, ihale ilân metninin 9. ve 21. maddelerine rağmen elendiği iddiaları doğru mudur?


4. Gökçen firmasının ihaleden elenmesi sonrasında bazı kurul üyelerinin “Gökçen firmasının değerlendirme dışı bırakılmasıyla rekabet ortamı sağlanamamıştır.” şeklindeki tespitlerinin göz ardı edildiği iddiaları doğru mudur? İhale rekabetçi bir ortamda yapılabilmiş midir?

5. İhaleye katılmak isteyen diğer firmaların ihale tarihinin ertelenmesi isteği neden kabul edilmemiştir? Bu firmalar da ihaleye katılsalardı daha rekabetçi bir ortam sağlanmış olmaz mıydı?