AKİF EKİCİ

26. Dönem Gaziantep Milletvekili

ÖRNEK BİR ORGANİZASYON...

29-30 Nisan Günleri, Gaziantep Üniversitesi öğrencileri tarafından AIESEC üyelerinin öncülüğünde “Kariyer Günleri 2003” etkinlikleri düzenlendi.

Öncelikle; bu organizasyonun gerçekleşmesinde başta öğrenci arkadaşlar olmak üzere, emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlara buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
Geleceğin Türkiyesine yön verecek olan bu insanların, kısıtlı imkanlara rağmen böyle bir organizasyon gerçekleştirebilmeleri son derece sevindirici.

Kariyer günleri 2003, gerek organizasyon, gerekse içerik açısından örnek alınacak türdendi.
“Başkanlar Başkan Adayları İle Buluşuyor” konulu panelde, Gaziantep Sanayisinin temsilcileri öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilerle sanayicileri bir araya getiren bu organizasyonda, öğrenciler kafalarındaki sorulara bir nebzede olsa cevap bulurken, konuşmacılarda gençlere deneyimlerini aktarma imkanı buldu. İki gün süren etkinlikler boyunca birçok firmada kendilerini tanıtma fırsatına sahip oldu.

Onlar düzenledikleri bu organizasyonla sanayiciler, sivil toplum kuruluşları ve onların büyükleri olarak, bizlere gelecek adına ümit verdiler.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesini temsilen, benimde konuşmacı olarak katıldığım bu etkinlikler sırasında dikkatimi çeken şeyleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Etkinlikler sırasında göze çarpan en önemli şey; öğrenciler arasındaki işbirliği, yardımlaşma ve dayanışmaydı. Adeta bir imece usulü herkes birbirine yardım ediyor, birbirinin eksiğini kapatıyordu. Bir an, ülke genelinde de bu tür bir işbirliği ve diyalog olsa birçok sorunun üstesinden gelinir diye düşündüm.

Diğer önemli bir şey de ciddiyet ve profesyonellikti. . Etkinliklerde görevli herkes işini o kadar ciddi ve profesyonelce yapıyordu ki bunun takdir edilmesi gerekiyor. Acaba, onlara daha fazla imkanlar tanınsaydı neler yapabilirlerdi?

Diğer önemli bir konu da; öğrencilerin aldıkları teorik bilgileri, uygulama imkanı bulamamaları idi. Her öğrencinin konuşmasında bunu görmek mümkündü. Bu, Türk eğitim sisteminin önemli sorunlarından biridir. Bu sorunun çözümüne biraz olsun katkı sağlamak amacıyla; Gaziantep Organize Bölgesi ve Gaziantep Üniversite işbirliği ile organize sanayi bölgemiz içerisinde Meslek Yüksek Okulu yapılması için çalışmalara başladık. Bu okul, öğrencilere hem teorik bilgileri uygulama imkanı verecek, hem de sanayicilerimizin kalifiye elaman ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olacak.

Bu tür etkinlikler gelecek adına beni ümitlendiriyor. Çünkü; birkaç yıl sonra bu gençler önemli görevlere gelecekler ve ülke yönetiminde söz sahibi olacaklar. İnanıyorum ki bu işbirliğini, diyalogu, ciddiyeti ve profesyonelliği devam ettireceklerdir.
& & & & & & & & &
Her şeyin başı eğitimdir. Ekonominin, teknolojinin, sanatın ve kültürün belirleyicisi eğitimdir. 21. yüzyılda yaşanan gelişmeler, eğitilmiş insan gücünün önemini daha artırmıştır. Rekabete dayalı yeni dünya düzeninde eğitime en fazla yatırım yapan ve eğitilmiş insan gücüne sahip ülkeler her zaman önde olacaklardır.

Türkiyede eğitim sisteminin birçok sorunu var. Bu sorunlar her platformda dile getiriliyor. Ben, bu sorunları burada sıralamayacağım ama Türkiyede bütçeden eğitime ayrılan payın ne kadar az olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim.

Eğitim bu kadar önemli olmasına rağmen, son 10 yılda, Türkiyenin eğitime bütçeden ayırdığı pay yarıya düşmüştür. 1992de bütçenin yüzde 14ü eğitime ayrılırken, 2002 Bütçesinde bu rakam yüzde 7.4, 2003 bütçesinde de 6.9 olarak belirlenmiştir. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizden bir şeyler bekliyorsak onlara daha fazla imkan sağlamalıyız.